7 juli, dag van het sprookje


Ik had het niet geweten als het niet in mijn dochter haar schoolkalender had gestaan. Maar donderdag 7 juli is dus de dag van het sprookje. En dat is eigenlijk best tof! Want sprookjes, hoe ouderwets ze misschien soms ook zijn, zijn toch een belangrijke onderdeel geweest van onze jeugd. En misschien ook wel één van de weinige dingen die we nog gemeen hebben met de generatie van nu. Maar welke zijn nu de mooiste sprookjes?

De dag van het sprookje is een initiatief geweest van de Efteling. Elke jaar op de zevende dag van de zevende maand, sinds 1999. Dat het getal 7 hierin centraal staat is niet zo vreemd, want het getal zeven staat namelijk in veel sprookjes centraal. Denk maar aan de zeven geitjes, de zeven dwergen en de zevenkopppige draak. Het getal 7 wordt dan ook vaak ‘magisch’ genoemd. Vandaar dat wij onze 7 mooiste sprookjes, die wij in ons assortiment hebben, hieronder eens toelichten.

Poster van de Kleine Zeemeermin, één van de mooiste sprookjes
Een poster van de kleine zeemeermin, één van de mooiste sprookjes

Onze mooiste sprookjes

Het leuke van sprookjes is dat sommige met hun tijd zijn meegegaan, terwijl andere nog zo heerlijk ouderwets zijn gebleven. Het zijn soms verhalen, zeker wanneer ze in deze tijd geschreven zouden zijn, die we wellicht afkeuren.

Maar juist daarom hebben ze vaak zo een aantrekkingskracht, voor jong en oud. Het is de deur naar een fantasiewereld die geen grenzen kent. Wat nog extra versterkt wordt door het gebrek aan technologie en digitalisering in het verhaal.

1. Roodkapje

Roodkapje is een perfecte voorbeeld van het concept sprookje. Er is een onschuldig meisje, een boze wolf en een heldhaftige man, samen gemixt in een ongeloofwaardige verhaal. De kleintjes huiveren wanneer je ze het voorleest en vele zullen bang zijn voor de wolf. Dit is dus zo een sprookje die weinig is meegegaan in zijn tijd en toch nog zijn charme heeft behouden. Daarom staat is dit één van onze mooiste sprookjes.

2. De wolf en de Zeven Geitjes

Ook bij Zeven Geitjes hebben we weer met een wolf te maken in een typische sprookje. Het idee is het zelfde, maar dit keer met dieren in plaats van mensen. Het maakt het verhaal niet minder leuk of spannend voor de kinderen. Waar de stiefmoeder de slechterik is in vele prinsessen verhalen, is de wolf dat in de sprookjes die zich in en om het bos afspelen.

3. De Kleine Zeemeermin

De kleine zeemeermin is een sprookje die veel veranderd is in de loop der jaren. Lees het verhaal maar eens zoals geschreven door Hans Christian Andersen en vergelijkt het met het verhaal van Disney. Het begint enigszins hetzelfde wanneer een zeemeermin verliefd wordt op een man, een prins. Maar waar het bij Disney eindigt met een happy ending, kent het originele verhaal een triest einde. De prins trouwt namelijk met een ander en de zeemeermin wordt beboet tot 300 jaar lang goede daden verrichten, terwijl ze onzichtbaar is. Niet echt een verhaaltje die we aan onze kleuters voorlezen.

4. Doornroosje

Doornroosje is een echt ultiem prinsessen sprookje. Vele verhalen en films zijn al gebaseerd op dit verhaal, zoals de bioscoop hit Maleficent. Het verhaal kent een echte prinses, goede feeën, een boze heks, een knappe prins en eindigt met een true love’s kiss en een bruiloft. Wat er verder nog allemaal in het verhaal gebeurt doet er eigenlijk niet meer toe. Dit is alles wat een meisje nodig heeft in een verhaal waarin ze verder kunnen dromen.

5. Merlijn de Tovenaar

Merlijn de Tovenaar, ofwel het verhaal van Koning Arthur, is een wat stoerder sprookje. Het Disney verhaal is dan wel liefelijk, maar we kennen ook andere versies hiervan. Zoals de spannende serie Merlin en de verhalen van Camelot. Daarnaast is dit sprookje ook nog eens losjes gebaseerd op de echte King Arthur. Dit is niet geheel ongebruikelijk voor sprookjes, denk maar aan Robin Hood.

Poster van Merlijn de Tovenaar, één van de mooiste sprookjes
Een poster van Merlijn de Tovenaar

6. Sneeuwwitje

In Sneeuwwitje staat voornamelijk de boze stiefmoeder en de spiegel centraal. Sprookjes zoals deze zorgen ervoor dat vele kindjes denken dat een stiefmoeder, zonder uitzondering, slechte vrouwen of heksen zijn. Toen ik laatst mijn dochter vertelde dat we ook iemand kennen die een stiefmoeder is, keek ze me geschokt aan. Ze kon niet snappen dat zo een lief iemand een stiefmoeder is. Het woord ‘stiefmoeder’ hebben we maar meteen weer ingeruild voor de tegenwoordig zo populaire woord ‘bonusmoeder’. Dat klinkt toch fijner. Ook dit prinsessen sprookje kent een knappe prins, een true love’s kiss en een bruiloft.

7. Pinokkio

Zoals zovele sprookjes, is ook Pinokkio niet het meest kindvriendelijke sprookje. Het was dan oorspronkelijk ook niet alleen voor kinderen bedoeld. Het arme jongetje, of beter gezegd houten poppetje, heeft het maar zwaar te voorduren in zijn jonge bestaan. Hij beleeft een reeks van onplezierige avonturen met duistere types. Het is dan ook, van oorsprong uit, een verhaal bedoelt met een pedagogisch tintje. Toch zijn we allemaal gek op het karakteristieke houten poppetje, met of zonder lange neus.

Bonus: Joris en de Draak

Ten slotte nog als bonus. Het verhaal van Joris en de draak. Het is misschien wat minder bekend dan de bovengenoemde sprookjes, maar de attractie in de Efteling kennen we toch bijna allemaal. Joris en de draak is een moedig verhaal van Joris die de dochter van de koning gaat redden van de draak. Het verhaal stam af van Sint Joris die de kerk beschermde tegen de draak, oftewel de duivel. Sint Joris is dan ook de beschermheilige van vele plaatsen, zoals Ridderkerk. Dit is de tegenhanger van het typisch prinsessen sprookje. Geschreven voor jongens om ze moedig te maken. Gelukkig mogen nu zowel jongens als meisjes genieten van sprookjes met draken.

Wat zijn jouw mooiste sprookjes?